Rutubet Neden Olur? Nasıl Giderilir?

evlerdeki-rutubet-nasil-onlenirRutubet kelime olarak “su buharı” anlamına gelmektedir. Nem olarak da bildiğimiz su buharı, canlıların (insan, hayvan veya bitki) nefes alıp vermeleri, terlemeleri ve diğer aktiviteleri sonucunda (duş alma, yemek yapma gibi) açığa çıkar. Nem aslında uygun oranlarda canlılar için büyük öneme sahiptir. Ancak her şeyde olduğu gibi, nem de aşırı olduğu taktirde hem evler, hem mobilyalar, hem de insan sağlığı açısından oldukça tehlikelidir.

Ev, ofis gibi kapalı mekanlarda %40, %50 arasındaki nem oranı normal kabul edilir. Nem oranı bu rakamların üzerine çıktığında evlerde kötü kokuya, mobilyalarda ve giysilerde çürümeye ve insanlarda çeşitli rahatsızlıklara yol açar. Romatizma da bu rahatsızlıkların başında gelmektedir. Hem kendi sağlığınız, hem de mobilyalarınızın sağlığı için evlerinizde rutubet oluşumunun önüne geçmeli ve eğer varsa da mümkün olan en kısa sürede gidermelisiniz.

Rutubet neden olur?

Rutubet oluşumunun başlıca sebebi evdeki odalar ve duvarlar arasındaki ısı farkıdır. Bunun yanısıra duvarların yağmur suyunu çekmesi ya da su borularındaki muhtemel sızıntılar da evinizin nem dengesini bozabilir. Genellikle evlerdeki rutubet, evlerin iyi bir şekilde yalıtılmamasından kaynaklansa da bilmeden yaptığımız bazı yanlışlar da rutubeti tetikleyebilir.

Gelelim rutubet oluşumuna sebep olan bir diğer faktöre. En başta da söylediğimiz gibi ısı farkı evlerde rutubet oluşumuna neden olabilir. Evlerinizin sağlığı açısından en uygun olan tüm odaların aynı derecede ısınmasıdır. Bu yüzden özellikle soba kullanılan evlerde, odalar arasındaki ısı farkından dolayı su buharı açığa çıkabilir ve buna bağlı olarak rutubet görülebilir. Bu yüzden mümkün olduğunca kapılarınızı açık tutmanızda fayda var.

Rutubet nasıl giderilir?

Rutubeti ve rutubete bağlı lekeleri gidermenin en garantili yolu evin dış cephesinin izole ettirilmesidir. Dış cephe izolasyonu, evinizin duvarlarının soğuk havayı ve suyu geçirmesini ve buna bağlı oluşacak rutubeti önler.

Dış cephe izolasyonunun yanısıra evlerinizde uygulayacağınız birkaç pratik yöntem de rutubet oluşumunu engellemenize yardımcı olabilir. İşte size önerilerimiz.

  • Öncelikle evinizin tüm odalarının aynı ayarda ısınmasını sağlayın.
  • Pencere ve kapılarınızdaki küçük çatlakları silikon ile doldurun.
  • Evinizi en az günde bir kere havalandırın.
  • Evinizdeki nem dengesini sağlayacak, nem emici cihazlardan edinin.
  • Ev içerisinde çamaşır kurutmak da nem oluşumunu tetikler. Bu yüzden çamaşırlarınızı balkonda kurutmanız ve varsa evinizdeki bitkileri pencere yakınlarına almanız nem oluşumunu bir nebze engelleyecektir.

Rutubet nasıl anlaşılır?

Özellikle yaz aylarında rutubetin etkileri azalmaktadır. Bir kat boyayla bile etkileri tamamen ortadan kaldırmak mümkün. Bu yüzden yeni bir eve taşınacaksanız, bu konuyu derinlemesine araştırmalısınız. Evlerde rutubet olup olmadığını anlamanın en iyi yolu komşularla iletişime geçmektir. Eğer bir dairede rutubet varsa, kuvvetle muhtemel etrafındaki dairelerde de rutubet vardır. Bunun yanısıra dolap arkalarını ve içlerini kontrol etmeyi de ihmal etmeyin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir